Mi az a Meal Prep?

Mi az a Meal Prep?

Meal Prep, vagyis étel-előkészítés, egy bevált módszer, amelyet már nagymamáink is alkalmaztak, jóllehet, nem ezen a néven ismerték.

Az alapelv az, hogy előre megtervezünk, bevásárolunk és elkészítjük az ételeinket a következő napokra, ami nemcsak költséghatékony, de rendkívül praktikus is.

Ezeket az előre elkészített ételeket hűtőben tároljuk vagy lefagyasztjuk, majd szükség szerint felmelegítve fogyasztjuk el, legyen szó munkahelyi ebédről vagy otthoni snackről. Az ételeket elkészíthetjük teljesen, de az is lehet, hogy csak a hozzávalók lesznek konyhakészek.

 

Miért hasznos a Meal Prep?

 

A Meal Prep számos előnnyel jár: 

  • időt és pénzt takarít meg, 
  • egészséges étkezési szokásokat támogat,
  • segíti az étkezések pontosabb tervezését. 

 

A bevásárlás során is pénzt spórolhatunk, ha előre megtervezzük a heti menüt és a hozzá szükséges bevásárlólistát. Ezzel minimalizáljuk a felesleges kiadásokat és az élelmiszer-pazarlást. Az előre elkészített ételek hosszabb ideig maradnak frissek, különösen, ha lefagyasztjuk őket vagy tudjuk, hogy mit hogyan kell tárolni annak érdekében, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan.

meal prep

Mi mindenre van szükséged a Meal Prephez?

 

A sikeres Meal Prep alapjai a megfelelő előkészítés, tervezés és tárolás. Ehhez elegendő mennyiségű és minőségű tárolóedényre van szükség, ideálisan hőálló üveg dobozokra, amelyek mosogatógépben tisztíthatóak és egymásra helyezhetőek. A konyhai felszerelések mellett fontos a megfelelő hely a hűtőben és a fagyasztóban az ételek tárolására. Azt azonban még nem is sejteted, hogy mekkora hely lehet a hűtődben ha tudod, hogy mit hogyan kell tárolni. 

meal prep dobozolás

Milyen ételek alkalmasak Meal Prepre?

 

Alkalmasak a Meal Prephez a könnyen felmelegíthető ételek, mint a főzelékek, curryk, tészta- és rizsfélék, valamint a hús- és halételek, vegetáriánus fogások, rakott ételek és levesek. De készíthetünk friss ételeket is, mint a salátákat és Buddha Bowlokat. A főételek kiegészítésére zöldségek és laktató köretek, valamint házi szószok és pácok is készíthetők előre a Meal Prep elvei szerint.

Felkeltette az érdeklődésed? Ahhoz, hogy az alapoktól kezdjük, szívesen elküldöm Neked, hogy mire van otthon szükség a konyhában, hűtőben. Nézd meg ezt az ingyenes anyagomat: bevásárlólista

40 valóban az új 30? Hogyan változik testünk és életmódunk 40 éves kor felett?

40 valóban az új 30? Hogyan változik testünk és életmódunk 40 éves kor felett?

Ahogy a negyvenes éveinkbe lépünk, gyakran úgy érezzük, hogy új korszak kezdődik. Sokan mondják, hogy a 40 az új 30. De valóban így van? Vagy talán ez az az időszak, amikor komolyabban kell vennünk az egészségünket?

 

A testi változások, amikkel szembe kell néznünk 40 felett

 

A negyvenes éveink során a testünk számos változáson megy keresztül, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek a változások többek között az alábbiakat foglalják magukban:

Anyagcsere: lassul, ami kevesebb kalóriaégetést jelent pihenés közben.

Izomtömeg: csökken, ezáltal gyengül a támogató izomrendszerünk.

Testzsír: növekedése, különösen a derék körül.

Inzulinrezisztencia: természetesen megnövekedik, ami nehezíti a szénhidrátok égetését.

Stresszhormonok: mint például a kortizol, melynek emelkedése növeli a hasi zsírt.

Emésztőenzimek: ezek csökkenése gázképződést és puffadást okozhat.

Bőr: a kollagén csökkenése miatt öregedési jelek jelennek meg.

Haj: vékonyabbá és törékenyebbé válik.

Memória és Libidó: mindkettő csökkenhet ebben az életszakaszban.

40-es nők

 

Az életmódbeli változások szükségessége

 

Sokan felteszik a kérdést: csak mert már nem engedhetjük meg magunknak a korábbi életmódunkat, unalmas, ízetlen ételeket kell enni? És mostantól nincs szórakozás, csak a kemény diéta, és megszorítások? A válasz egyértelműen nem! De az igazság az, hogy ha élettel teli és egészségesek szeretnénk maradni, elengedhetetlen az étrendi és életmódbeli változások megtétele.

Most nem szeretnék minden változásra kitérni, kiemelem azt, amely az ügyfeleimnél a legtipikusabb… vagyis:

 

A cukor és szénhidrát fogyasztásának veszélyei

 

Ahogy öregszünk, a vércukorszintünk hajlamos emelkedni, és az inzulin egyre kevésbé hatékony. Ennek eredményeképpen óvatosnak kell lennünk a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztásával. A túlzott cukorfogyasztás felgyorsíthatja az öregedési folyamatot egy glikáció nevű folyamaton keresztül, ami rontja bőrünk minőségét és elősegíti a krónikus betegségek kialakulását.

 

Mit tehetünk? Avagy tippek a vércukorszint egyensúlyának megőrzésére

 

Ne hagyj ki étkezéseket, különösen a reggelit – kivéve ha megszakításos (intermittent fasting) diétán vagy

Egyensúlyozd ki az étkezéseid, olyanokat válassz, amelyek fehérjét, egészséges zsírokat és rostokat tartalmaznak.

Mozogj rendszeresen, ez javítja a glükóz-anyagcserét.

Fontos az elegendő alvás is, mert a rossz alvás ronthatja a vércukorszinted egyensúlyát.

reggeli

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek nektek egészségesebb és aktívabb életet élni a negyvenes éveitekben és azon túl is. Gondoljatok arra, hogy a változások, amiket most hoztok, hosszú távon meghatározhatják az életminőségeteket.

Maradjatok aktívak, éljetek tudatosan, és ne feledjétek: 40 valóban lehet az új 30, ha helyesen kezelitek!

Ha pedig úgy érzed, segítségre van szükséged, jelentkezz be egy 30 perces ingyenes konzultációra itt: Edinaturally 30 perces konzultáció

Étrend, bevásárlólista, már csak Te kellesz!

Étrend, bevásárlólista, már csak Te kellesz!

Aki nem kezdte el a fogyókúrát egy új étrenddel az év első napjaiban, ne keseredjen el, mert most még időben lehet, hogy a vágyott bikini alakot elérje. Erről írtam az előző blogcikkemben is. Most azonban egy újdonsággal érkeztem.

Április közepétől ingyenesen szakértői segítséggel indul az Idealbody Fogyj velünk! kampánya. Mit jelent ez?

Április 15-től május 15-ig tart az a diétás program, aminek a része egy 30 napos étrend menüvel és bevásárlási listával együtt. Az ételek mind ízletesek, változatosak, és a segítségükkel nem kell azon gondolkodnunk, mikor és mit együnk.

Fogyókúrás étrend

Az is nagyon fontos, hogy a programot úgy állítottuk össze, hogy a szervezet a fogyókúra alatt is megkapja mindazt a tápanyagot és ásványi anyagot, vitamint, amire a kiegyensúlyozott működéshez szüksége van. Ebben nagy segítséget nyújtanak az Idealbody turmixai is.

Mielőtt megkérdezitek, hogy nem lesztek-e éhesek a turmix elfogyasztása után, azt mondom, hogy NEM. Az IdealBody fogyókúrás étkezéshelyettesítő turmixok összetételüknél fogva alkalmasak a teljes étkezés kiváltására; a szervezet megkap minden fontos tápanyagot annak érdekében, hogy megfelelő ideig eltelítsen, és a magas fehérje tartalom miatt a fogyás már az első napokban a zsírraktárakból indul meg.

A Fogyj velünk! egy hónapos kampányában a zárt Facebook csoporthoz való csatlakozással lehet részt venni. Rendszeresen elkészítünk majd egy-egy fogást, hogy megmutassuk, milyen egészséges és változatos ételek szerepelhetnek a fogyókúrában. Mindemellett életvezetési tanácsadással, a fogyás lelki oldalával is foglalkozunk Bús Tímea életvezetési tanácsadó révén. Ez alatt az egy hónap alatt elméleti anyagokkal is segítünk, hogy érthetőbbé váljanak a táplálkozás miértjei és alapelvei, amelyek nem csak a fogyásban, de az ideális testsúly megtartásában is segítenek a későbbiekben. Akik csatlakoznak egymást is inspirálhatják, támogathatják, de bármikor fordulhatnak a szakértőkhöz is egy kis segítségért.

Nyereményjáték

A fogyás ráadásul jutalommal is jár most: akik aktívak a zárt csoport életében, közöttük kisorsolnak egy 100.000 forint értékű IdealBody turmix csomagot, egy 50.000 forint értékű IdealBody kollagén csomagot, valamint egy 2 alkalmas életvezetési tanácsadást Bús Tímeával vagy táplálkozási tanácsadást velem, amelyek közül a nyertes választhatja ki a preferencia alapján, melyik tanácsadást szeretné.

fogyókúrás étrend

Nyakunkon a strandszezon

Nyakunkon a strandszezon

 Bár még csak most kezdődik a tavasz, de ez az utolsó időpont arra, hogy a nyári strandszezonig leadj 5-10 kilót. Miért mondom ezt?

Az ideális fogyás üteme nem olyan gyors, mint ahogy azt te szeretnéd. Sajnos. Azok a fránya kilók sem egyik napról a másikra jöttek fel, így leadni sem fogod tudni máról holnapra. Készülj fel arra, hogy ha tartósan szeretnéd leadni a súlyfelesleget, akkor heti 0,5-1,5 kilónál ne akarj többet. És persze ez attól is függ, hogy összességében mennyitől szeretnél megszabadulni, hogy elérd a kitűzött célt.

A legfontosabb, hogy a drasztikus, egészségtelen súlycsökkentést felejtsd el és ne úgy akarj fogyni, hogy az utolsó pillanatban elkezdesz koplalni, mert három hét múlva jön a nyaralás vagy a barátnőd esküvője, amelyre szeretnéd elérni az ideális alakodat. DE! még pont időben vagy ahhoz, hogy nyárig leadj 5-10 kilót és máris segítek is a megtervezésében.

 

Hogyan kezdj bele, hogy még a strandszezonig elérd a célodat?

tiltolistas-etelek

Ha egészséges, fenntartható diétát szeretnél, akkor nem úszod meg a tervezést, és a napi 3- 5-szöri étkezést, attól függően, hogy milyen magas vagy és hány kilótól szeretnél megszabadulni.

A fogyókúra ideje alatt bizonyos ételeket teljesen mellőznöd kell:

  • a fehér kenyeret és tésztát,
  • a cukros süteményeket,
  • a chipseket,
  • édes kekszeket,
  • finomított szénhidrátokat,
  • gyorséttermi ételeket,
  • cukrozott üdítőket

Ezekben az ételekben ugyanis a magas kalóriatartalom mellett kevés az értékes tápanyag, ezért, ha gyakran és sokat fogyasztunk belőlük, a kalóriabevitel megnő, de a szervezeted nem kapja meg az egészséges működéshez szükséges fontos tápanyagokat.

Mit mivel helyettesíts az étrendedben?

A fent felsorolt tiltólistás ételek mellett azonban számos tévhit él arról, mit szabad és mit nem enni a fogyókúra ideje alatt.

A fehér kenyér helyett válasszunk kovászos, teljes kiőrlésű termékeket, ezeknek magasabb a rosttartalma és hamarabb eltelítenek, és így kevesebbet is fogunk enni belőlük. Fontos azonban a fokozatosság, hisz ha valakinek a fehér kenyér a napi étkezésének a része volt, nehezen vált egyik napról a másikra a kovászos kenyérre.

Érdemes minden terméken ellenőrizni a kalóriamennyiséget és a tápanyagtartalmat is.

A sajtban, a sertés- és marhahúsban, az olajos magvakban és a müzliszeletekben sok lehet a kalória, ezeket ajánlatos kiváltani egy egészségesebb verzióval, illetve csak keveset fogyasztani belőlük.

A magvak esszenciális zsírsavakban gazdagok, de a fogyókúra során inkább ne a zacskóból eszegessük a mogyorót, hanem tegyünk belőle egy kis tálkába, így elkerülhetjük, hogy észrevétlenül túl sokat együnk belőle.

A sajtok közül válasszuk a mozzarellát vagy a ricottát, ezekben kevesebb a zsírtartalom és magas a fehérjetartalmuk. De választhatunk aromásabb sajtot is, mint a cheddar, ami zsíros ugyan, de erős a zamata, ezért kevesebbel is jól lakunk, főleg, ha lereszeljük.

Tortilla helyett használhatsz salátalevelet, de nagyon jól felhasználhatóak a cukkini-karikák is, a zöldségeket pedig változatos módon is elkészíthetjük és hozzákeverhetjük a bulgurhoz, barna rizshez, vagy kuszkuszhoz, így kevesebb körettel is jól lakunk.

turmix

Tervezd meg a fogyókúrádat!

Az is fontos, hogy monitorozzuk magunkat, hiszen könnyű elcsúszni néhány olyan helyzetben, amit észre sem veszünk, ha nem figyelünk oda. Könnyen összejöhet sok felesleges kalória a gyerek maradékának elfogyasztásából vagy a főzés közbeni csipegetésből, de nem ajánlott éhesen menni vásárolni sem, mert könnyebben elcsábulunk.

Ha szeretnél segítséget kapni a tervezésben, akkor az Idealbody személyre szabott étrendje azért is nyújthat nagy segítséget, mert a segítségével könnyedén összeállíthatjuk a napi menünket, a bevásárlólista pedig megkímél minket az impulzusvásárlástól. Az itt összeállított receptek változatosak, de egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, ami hatalmas segítség a rohanó mindennapokban. A személyre szabott étrend azért is fontos, mert előre tudjuk,
mikor mit eszünk, így nem csábulunk el éhesen egy pékség vagy gyorsétterem láttán. Rohanó alkalmakra remek választás nyújtanak az IdealBody fehérje turmixok, amit a munkahelyen két perc alatt el tudunk készíteni és még a nassolási vágyunkat is kielégíti a változatos, édes ízekkel.

Az IdealBody étrendjével biztosak lehetünk benne, hogy a fogyásunk terv szerint halad majd, miközben a szervezetünk az összes szükséges tápanyagot megkapja.

idealbody strandszezonra

Demotiváció – Hogyan lépjünk előre még akkor is, ha nehéz?

Demotiváció – Hogyan lépjünk előre még akkor is, ha nehéz?

 A motivációról rengeteget lehet olvasni, én is írtam róla már jó néhányszor például itt, de mi a helyzet a demotivációval?

A demotiváció olyan érzés, mint egy átok, és mégis mindannyian tapasztaljuk időről időre. Ha küzdesz a motivációval, vess egy pillantást és foglalkozz a demotiváció okaival is.

 

Félelem

 

A félelem lelassít bennünket. Veszélyes helyzetekben ez akár előnyös lehet. Azonban a képzelt félelem, vagy a kudarctól való félelem csak visszatart a siker elérésétől. Ha úgy gondolod, hogy a félelem visszatart, kérdezd meg magadtól: “Miért félek attól, hogy ez megtörténik?”

 

Rossz célok meghatározása

 

Ha olyan célokat tűzöl ki, amelyek valójában nem számítanak neked, nem leszel motivált azok elérésében. Például, ha úgy tűzöd ki célul, hogy lefutsz egy maratont, mert a nővéred szereti a futást, de te utálsz futni, nagyon nehéz lesz motiválnod magad. De ha azért akarsz maratont futni, mert javítani szeretnéd a állóképességedet, akkor van egy okod a célod motiválására. Olyan célokat tűzz ki, amelyeket valóban el akarsz érni.

 

demotivacio tullepni

 

Kihívás hiánya 

 

Ha nem adsz magadnak kihívást, unottá és demotiválttá válsz. Szükségünk van állandó kihívásokra és lehetőségekre új készségek elsajátítására és növekedés elérésére. Például, ha már több mint 3 hete ugyanazt az edzést végzed, a tested már nem érzi kihívásnak. Próbálj valami újat a motivációd helyreállításához!

 

Segítségre van szükséged a motiváció hiányának azonosításához? Küldj nekem itt üzenetet, és megbeszéljük!

Mítoszok az anyagcserénkről

Mítoszok az anyagcserénkről

Az anyagcsere azt gondolom egy olyan fogalom, amely időről időre felbukkan az életünkben. Van aki nem szeret róla beszélni, mert túl intim területnek tartja és van aki nagyon kíváncsi. Mivel bélrendszer specialista is vagyok és a holisztikus látásmódomhoz hozzátartozik, hogy erről is beszéljünk, ezért most olyan mitoszokat fogok boncolgatni,  amelyek révén felfedezzük az igazságokat, és megértjük, hogy a tudomány valójában mit mond nekünk az anyagcseréről.

 

Mítosz 1: Az éjszakai evés lassítja az anyagcserét

 

Az egyik legelterjedtebb mítosz szerint az éjszakai evés lassítja az anyagcserét, ami súlygyarapodáshoz vezet. Azonban az igazság árnyaltabb. A test anyagcsere folyamatai nem kapcsolódnak ki egy bizonyos óránál. A kalóriák ugyanúgy metabolizálódnak, függetlenül attól, hogy mikor fogyasztják őket.

A probléma az, hogy az éjszakai evés gyakran magas kalória- és zsírtartalmú ételeket foglal magában, és hajlamosak vagyunk túlenni magunkat (szia, éjféli pizza) éjjel. Továbbá, egy egész napos evés után, az esti még több kalória aztán éjszaka raktározáshoz vezet, mivel egész nap ettél, így ezt a test aztán zsírként tárolja el.

Volt egy időszak az életemben, amikor én is rendszeresen bűnöztem – és itt jön be a holisztikus látásmód….sok meló, stressz, kevés alvás persze hogy kellett az energia csokoládé, kekszek és egyéb „ütős” ételek formájában. Nem gyakran éjfél környékén…

Tipp:

Azt tapasztaltam, hogy ha éjszaka zsírokat és fehérjéket eszem, mint például dióféléket, tojást (rántott vagy főtt), talán egy kis sajtot, hajlamos vagyok jóllakottnak érezni magam. Őszintén szólva, nem tudok jól aludni, ha éhes vagyok. DE! hogy mennyit és mi a legjobb megoldás, ezzel kapcsolatban nézd meg a korábbi írásaimat, vagy dobj egy üzenetet és segítek!

 

Mítosz 2: Bizonyos ételek drasztikusan fokozhatják az anyagcserét

 

következő mítosz: az a hit, hogy bizonyos “szuperételek” vagy kiegészítők jelentősen fokozhatják az anyagcserét. Igaz, hogy olyan ételek, mint a zöld tea, a koffein, és a csípős ételek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek növelhetik az anyagcsere sebességét. Például a zöld tea katechinek és a chili paprikák kapszaicinje termogén hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ideiglenesen növelik az energiafelhasználást.

Azonban ezeknek az ételeknek az összességében vett anyagcserére gyakorolt hatása viszonylag szerény. Részei lehetnek egy egészséges étrendnek, de nem varázslatos megoldások a súlyvesztésre vagy az anyagcsere egészségére. Egy kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás sokkal hatékonyabbak az egészséges anyagcserének fenntartásában.

 

anyagcsere

 

Mítosz 3: Karcsú testalkat egyenlő gyors anyagcsere

 

Íme egy mítosz, amit komolyan cáfolni kell: A vékonyabb embereknek gyorsabb az anyagcseréjük. Az igazság árnyaltabb. A lényeg az izomtömegben van, nem csak a test méretében. Az izomszövet több kalóriát éget nyugalmi állapotban, így egy több izomtömeget birtokló személynek magasabb lehet az anyagcseréje, függetlenül az összességében vett testmérettől. Ez olyan, mint egy hatékonyabb motor a kocsidban – a gépezet a motorháztető alatt számít, nem a motorháztető festése.

Tehát amikor azon gondolkozol, hogy építeni kellene egy kis izmot, vagy hogy mozogni kellene akkor jusson eszedbe mindig az anyagcseréd is, amelyre jótékony hatással van a mozgás. Na meg persze ki ne szeretne álmában fogyni, mert annyi az izma.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).